fbpx

Samenwerken met een Manager

 

Goed dat je hier bent gekomen. Dat betekent dat je geïnteresseerd bent in, dan wel serieus overweegt om aan de slag te gaan met een Business Manager.

In dit artikel neem ik je mee in een aantal verschillende soorten Business Managers die er zijn. Om helemaal helder te krijgen wat jij nodig hebt voor jouw bedrijf vertel ik ook over de verschillende fases die jouw bedrijf doorgaat in haar groei, zodat je straks exact weet waar jouw bedrijf of dit moment staat en elke keueze je hierbij kunt maken.

 

De eerste fase – Startende Ondernemer

In de eerste fase ben je een starter in het ondernemerschap. Als startende ondernemer doe je veelal alles zelf. Wellicht heb je wat zaken uitbesteed zoals het bouwen van je website of de boekhouding. Maar in beginsel doe je alle taken zelf zoals de diensten die je aanbiedt aan je klanten maar ook de marketing, sales, techniek, strategie, etc.

Je bent een éénpitter totdat er meer financiële ruimte ontstaat om bepaalde taken structureel uit te besteden.

 

De tweede fase – Organisatie en structuur wordt helder

Je bent lekker aan het bouwen, je bedrijf komt van de grond en de strategie, je doelen en processen worden steeds helderder. Je weet waar je naar toe wil werken en je hebt al goed helder hoe je jouw doel gaat bereiken. Op dit moment doe je alles nog zelf, maar worden verschillende taken binnen je bedrijf meer en meer afgebakend.

De derde fase – Managen

Het bedrijf loopt lekker! Het kan enkele weken of maanden in beslag nemen tot je op het punt komt waarin je bedenkt dat je bepaalde taken nu écht kunt uitbesteden. De derde fase is dan ook de Management Fase.

Buiten dat je CEO en de uitvoerder bent ga je nu ook teamleden managen.
Je start met de samenwerking met één persoon. Dit teamlid neemt uitvoerende werkzaamheden uit handen. Denk bijvoorbeeld aan het behandelen van je mailbox, het beheren van je agenda, beantwoorden van klantvragen en wellicht helpt deze persoon met het structureren van jouw bedrijf.

Als alles lekker gaat, smaakt dat naar meer en ga je meer taken uitbesteden. Echter het teamlid waar je nu mee samenwerking is, net als jij, niet overal kneiter goed in en vind ik ook niet alles leuk om te doen, dus het is tijd om een ander teamlid een nieuwe expert aan het team toe te voegen.
Bijvoorbeeld een teamlid dat heel goed is in techniek, die nu de technische zaken voor jou uit handen neemt zoals het inrichten van mailfunnels, betaal systemen, een Online Academie het inrichten van Webinars , de website etc.

Zo zijn er vele diverse taken die je kunt uitbesteden. Denk maar eens aan het opzetten van advertentie campagnes of het voeren van sales gesprekken. Werkelijk alle uitvoerende taken binnen jouw bedrijf kunnen worden uitbesteed aan een teamlid die juist deze taken heel leuk vind en hier ook nog eens heel goed in is.

Zoetjes aan bouw je een heel team om je heen met toppers die jou helpen met de uitvoering van jouw bedrijf.

Naast dat je wellicht zelf nog veel uitvoerende taken verricht, diensten verleend aan je klanten, verder uitbreidt en je bedrijf draaiende houdt ben je nu ook in de rol gestapt van Manager.

Het laten uitvoeren van diverse taken is fantastisch, heerlijk dat je niet meer alles zelf hoeft te doen. Maar echt extra tijd heb je er niet mee gewonnen omdat je nu Manager bent van de teamleden.
De werkzaamheden verschuiven zich en nu ben je bezig met werkvoorbereidingen, het maken van planningen, teammeetings, persoonlijke issues van teamleden.
Het kan heel goed zijn dat jou het gevoel bekruipt dat je nu vooral alleen nog maar aan het managen bent.

De vierde fase – Delegeren

Deze fase bereikt niet iedere ondernemer. Het is namelijk nogal een stap. Het kan heel goed wezen dat je hier wel aan toe bent maar dat je het moeilijk en/of spanned vind om zaken los te laten.
Dat loslaten staat juist helemaal centraal in deze fase.

Dit is ook een fase waarin je anders gaat ondernemen. Was jij vooral de manager, laat je hier juist het management los en creër je meer ruimte en vrijheid om aan je bedrijf te werken, meer klanten te kunnen helpen en een hogere kwaliteit te leveren. In deze fase ga je namelijk het management uitbesteden aan een Business Manager.

Nu zijn er vele verschillende soorten Business Managers, daarom is heet goed om kritisch te kijken naar wat jij nodig hebt en wie jouw bedrijf helpt om naar een hoger niveau te komen. Kijk dus niet alleen naar de skills maar ook naar het type persoon. Wat is jouw verwachting, wat heb je nodig.

 

De Business Manager

Je kan ervoor kiezen om samen te werken met een (Operationeel) Business Manager. Business Managers hebben vaak een bepaalde expertise. Bijvoorbeeld Marketihng, Sales, Finance, Customer Support etc.

In de praktijk zie ik veel dat Operationeel business Managers worden ingezet voor het management voor het gehele bedrijf en exact daar zit ook direct een enorme valkuil.

Veruit de meeste Operationeel Business Managers zijn uitvoerende teamleden meet een schat aan kennis en ervaring. Vanuit deze ervaring noemen zij zichzelf Opertaioneel Business Manager of worden hiertoe benoemd door hun opdrachtgever. Echter veel uitvoerende ervaring, super goed zijn in je vak, betekent niet direct dat  iemand ook heel goed is in het managen van een team.
Daarom is het altijd goed, om bij het inhuren van een Business Manager of het benoemen van een teamlid tot Business Manager, of deze persoon ook beschikt over leidinggevende capaciteiten.

Operationeel Business Managers werken vaak mee met het team, voeren uitvoerende (operationele) taken uit en daarnaast sturen zij de teamleden aan.

 

Meerdere Business Managers

Wanneer het bedrijf verder groeit kan het verstandig zijn om samen te werken met meeredere Business Managers.
Per afdeling een eigen Business Manager. Zo is er één Business Manager verantwoordelijk voor alles op het gebied van Marketing, één Business Manager is verantwoordlijk voor alles wat met Sales te maken heeft en weer een ander voor bijvoorbeeld Customer Support of Klantcontact, etc.

Het voordeel van deze contructie is dat je samenwerkt met Experts. Experts die alle ins- en outs weten van hun vakgebied en de teamleden hierin meenemen, coachen en aansturen.

De Marketingmanager verzorgt de gehele aansturing op het gebied van Marketing. In zijn/haar team zitten uitvoerende Marketing teamleden. Bijvoorbeeld een VA voor de e-mail marketing, een VA voor Social Media en een Advertentie specialist.

De Salesmanager verzorgt de aansturing op het gebied van Sales. In zijn/haar team zitten uitvoerende Sales teamleden. Bijvoorbeeld iemand die aquicitie doet, iemand die de eerste gesprekken voert met potentiële klanten of iemand verantwoordelijk voor de upsells.

 

De General Manager

De Volgende logischee stap is de samenwerking met een General Manager (dit kan overigens ook de eerste stap zijn, daarover later meer).

Toen je een team om je heen had gebouwd heb je gemerkt dat vele uren in de week gaan naar het managen van de teamleden. Daarom heb je ervoor gekozen om samen te werken met één of meerdere Business Managers.

Echter nu merk je dat slechts het niveau van managen is verschoven, maar je blijft managen. Want ook de Business Managers hebben sturing nodig. Zij moeten weten waar naar toe wordt gewerkt, zij moeten op de hoogte zijn van de acties van andere afdelingen om goed samen te werken en het gezamelijk doel te bereiken. Planningen en acties dienen op elkaar te worden afgestemd. De Business Managers rapporteren direct aan jou en jij stuurt zelf de Business Managers direct aan.

Dan is nu het moment om de samenwerking met een General Manager te overwegen.
De General Manager is jouw partner, je rechterhand. Jullie zijn als Yin en Yang, volledig op elkaar ingespeeld. Hierbij is het belangrijk dat er een heel goede match en chemie is tussen jou als Ondernemer en de General Manager.
De General Manager moet jou helemaal begrijpen, het bedrijf door en door leren kennen, aan een half woord genoeg kunnen hebben, beslissingeen durven te nemen. De General Manager moet in staat zijn om de ‘achterkant’ van jouw bedrijf over te nemen en alles in goede banen, zoals jij dat wenst, te leiden.
Met een General Manager ga je dan eindelijk échte ondernemersvrijheid ervaren!

De General Manager stuurt de Business Managers aan. Zij werkt volledig uit naam van jou en draagt jouw kernwaarden, missie en visie tot in de puntjes uit. De General Manager werkt volledig strategisch en tactisch, wat inhoudt dat zij volledig op management niveau werkt en geen uitvoerende taken verricht.
Zij is volledig gericht op de groei van jouw bedrijf, op de doelstellingen en stelt alles in het werk om deze doelstellingen te behalen danwel te overtreffen.

Een goede General Manager weet van alle facetten in het bedrijf, heeft zich volledig verdiept in alle taken en verantwoordelijkheden die afdelingen met zich meebrengen. Zij weet wat er moet gebeuren, welke taken er zijn ze is algemeen en strategisch opgeleid, heeft overal de nodige kennis van en beschikt over de juiste leidinggevende capaciteiten om de Business Managers aan te sturen en het bedrijf naar een hoger level te tillen.

Zoals is de eerste zin van dit hoofdstuk benoemd kan je ervoor kiezen om als eerste stap direct samen te werken met een General Manager i.p.v. eerst samen te werken met één en later meerdere Business Managers.
Dit kan heel slim zijn, het voordeel hiervan is dat de General Manager volledig capabel is om verschillende afdelingen te leiden. Daarnaast kan zij samen met jou op zoek gaan naar de juiste personen voor de positie van Business Manager.
De General Manager kan, net als jij, verschillende ‘petten’ opzetten. Namelijk die van Operationeel Manager, General Manager en indien nodig ook die van CEO bij bijvoorbeeld (langdurige) afwezigheid van jou als Ondernemer.

De General Manager is een super waardevolle speler binnen jouw bedrijf.

Wil je gebruik maken van het volle potentieel van de General Manager dan doe je er goed aan om ook samenwerkingen aan te gaan met Business Managers. dit hoeft uiteraard niet direct, het is iets om naar toe te werken.

Hier lees je meer over de rol van de General Manager, hoe zij werkt en op welke wijze zij van grote onschatbare waarde is voor jou als Ondernemer en jouw bedrijf.

 

De vijfde fase – Optimaliseren

De organisatie staat, de verschillende rollen binnen het bedrijf zijnj vervuld, dan is het nu tijd om het bedrijf verder te optimaliseren.

De General Manager gaat hiermee aan de salg. Zij gaat samen met jou de diensten onder de loep nemen, zij neemt zelf het initatief en het voortouw.
Doel is om de dienstverlening kwalitatief naar een nog hoger niveau te tillen, te skippen wat niet meer dient, ruimte creeëren voor jou maar ook processen verbeteren, terugkomende werkzaamheden automatiseren, planningen, lanceringen, strategieën aanscherpen, etc.

Met de Business Managers (of teamleden, wanneer er nog geen Business Managers zijn voor één of meerdere afdelingen) gaat zij ervoor zorgen dat alle taken en samenwerkingen worden geoptimaliseerd. Dit doet de General Manager aan de hand van onderzoek en analyses.

Dit is ook het moment om te onderzoeken of alle teamleden nog passend zijn bij het bedrijf en de groeifase waar deze in zit. Zit iedereen op de juiste plek, zijn de teamleden gelukkig en kunnen zij hun volle potentieel inzetten. Kunnen en willen zij mee met de groei. Immers blije en gelukkige teamleden zijn gemotiveerd en ambassadeurs van het bedrijf.

Werkelijk alles dat kan verbeteren wordt in deze fase aangepakt, verder geoptimaliseerd en geautomatiseerd.

 

De zesde fase – Ondernemen vanuit flow

Dit is wellicht de moeilijkste fase in het ondernemerschap. Processen staan, teamleden zijn fantastisch, Business Managers presteren opperbest, maar nu is het zaakom dit hoge niveau vast te houden en op dit niveau te blijven presteren.

In deze fase schuilt het gevaar dat het bedrijf indut. De General Manager zorgt ervoor dat dat niet gebeurd. Immers wanneer er hier steken vallen dan zijn we binnen no-time weer terug in fase 5 en dient er weer geoptimaliseerd te worden.

De General Manager houdt de Ondernemer, de Business Managers en de teamleden scherp. Alles wordt gedaan om in deze fantastische Ondernemers-flow te blijven.

Om mee te gaan in de snelle veranderingen, verschuivingen en ontwikkelingen in de markt is dit het ideale moment voor ieder teamlid zom zich verder te ontwikkelen.

 

De Zevende fase – Uitbreiding

Jij kan met recht zeggen dat je marktleider bent op jouw vakgebied! Je doet het zo fantastisch goed, het bedrijf draait goed, teamleden zijn top en het hele bedrijf is super goed geörganiseerd.

Nu kan je er voor kiezen om zo te blijven ondernemen, heerlijk vanuit de flow, lekker op deze manier doorgaan. Maar mijn ervaring is dat Ondernemers niet ‘stil zitten’, uitdaging nodig hebben en snel verveeld raken wanneer alles ‘smooth’ verloopt.
Daarom is dit een goed moment om na te denken over bijvoorbeeld het uitbreiden van je bedrijf.

Denk eens aan meerdere vestigingen, franchise, het opleiden van coaches die op jouw wijze gaan coachen zodat je nog meer klanten kunt helpen of wellicht is het starten van een nieuw bedrijf jouw droom.

Waar wil je naar toe? Waar sta je over een X aantal jaar?

De wereld ligt aan je voeten…

De volgende stap

Het is goed om te bedenken waar jij op dit moment staat als Ondernemer met jouw bedrijf om de juiste keuze te maken. Bedenk hierbij ook goed waar je naar toe wil werken. Hoe zie je jouw bedrijf voor je? Volgend jaar, over 3 jaar en 10 jaar.

Kies je ervoor om samen te werken met uitvoerende teamleden, ben je al een stap verder en kies je voor de samenwerking met één of meerdere Business Managers of wellicht ben je al toe of wil je starten met een General Manager.

In welke fase jouw bedrijf nu ook zit, het is goed.
Dat jij dit artikel hebt uitgelezen bewijst dat jij toe bent aan de volgende fase binnen jouw bedrijf.

Is dit een General Manager? Wil je eens samen met mij sparren over de te nemen volgende logische stap?
Plan dan nu, geheel vrijblijvend, een gesprek in met mij op het voor jouw beste moment, zodat ik je verder kan helpen.
Dat doe je simpel en eenvoudig om op onderstaande knop te drukken.

Goed om te weten je dat je van mij geen ongevraagde e-mail zal ontvangen, je wordt ook niet ingeschreven op een mailinglijst en je wordt niet benaderd voor andere zaken dan slechts een call op het door jou gewenste dag en tijdstip. Kun je geen goed moment plannen, geen probleem. Stuur dan een mail naar info@cinderellabs.nl of maak gebruik van de What’s app knop rechts onder in beeld.
Vanzelfsprekend wordt er 100% vertrouwelijk om gegaan met jouw gegevens.

Plan nu je gesprek in, dan bel ik jou op aangegeven dag en tijd. Tot snel!